Απογοητεύει η απόφαση για το Lux Leaks


Σε ποινές φυλάκισης με αναστολή καταδικάστηκαν οι πληροφοριοδότες του σκανδάλου Lux Leaks. Έντονη κριτική ασκείται για τη δικαστική απόφαση που τιμωρεί μια κίνηση που στόχευε στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Οι αποκαλύψεις των Αντουάν Ντελτούρ και Ραφαέλ Αλέ που αφορούσαν φορολογικές συμφωνίες με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους προκάλεσαν ηχηρές αντιδράσεις την περίοδο 2012-2014. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι φόροι που απέδωσαν κάποιοι όμιλοι δεν ανέρχονταν ούτε σε 1% επί των κερδών τους. Συζήτηση περί διαφάνειας ξεκίνησε στην ΕΕ όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος του σκανδάλου.

Οι δύο κατηγορούμενοι εργάζονταν για την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Pricewaterhouse Coopers, από όπου και άντλησαν τις πληροφορίες περί φοροδιαφυγής των εταιρειών. Ο Ντελτούρ αντέγραψε 45.000 σελίδες που αφορούσαν εκτιμήσεις φορολογητέων ποσών των ομίλων.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο βασικούς κατηγορούμενος σε ποινές φυλάκισης με αναστολή (12μηνης και 9μηνης διάρκειας) και σε χρηματικά πρόστιμα. Οι καταδικασθέντες αναμένεται να ασκήσουν έφεση στις αποφάσεις.

Η Άνια Όστερχαους από την ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια εξηγεί για ποιο λόγο η αθώωση των Ντελτούρ και Αλέ είναι δύσκολη υπόθεση, επισημαίνοντας ότι «η προστασία των πληροφοριοδοτών στο Λουξεμβούργο είναι περιορισμένη. Η νομοθεσία δεν σε προστατεύει όταν αποκαλύπτεις πληροφορίες. Αυτό είναι προβληματικό και πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε και να επεκταθεί».

«Σκάνδαλο» η δικαστική απόφαση

Η είδηση της επιβολής ποινής στους δύο άντρες προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης αλλά και ανθρώπων από τον χώρο της πολιτικής. «Σκάνδαλο» χαρακτήρισαν πολλοί την απόφαση του δικαστηρίου, που τιμωρεί μια κίνηση η οποία στόχο είχε την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Μπορεί το δικαστήριο να παραδέχτηκε ότι στην περίπτωση των κατηγορουμένων επρόκειτο για πληροφοριοδότες και όχι για απλούς εγκληματίες, παρ’ όλα αυτά όμως προχώρησε στην καταδίκη τους.

Μπορεί το αποτέλεσμα της δίκης να είναι απογοητευτικό, η κίνηση ωστόσο των δύο πρώην συναδέλφων θεωρείται από πολλούς μεγάλη επιτυχία.

Σε αυτό συμφωνεί και ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ. «Ο Ντελτούρ και ο Χαλέ πραγματικά πέτυχαν κάτι. Χωρίς τη δημοσίευση των πληροφοριών τους θα δίνονταν ακόμη αυτές οι εκτιμήσεις φορολογητέων ποσών. Μπορεί σήμερα να υπάρχουν ακόμη αλλά τώρα διασταυρώνονται με τις οικονομικές υπηρεσίες που έχουν ζημιωθεί. Και αυτό είναι σημαντική πρόοδος».

Η συνέχεια θα δοθεί στο δικαστήριο αφού οι δυο κατηγορούμενοι ασκήσουν έφεση.

Ματίας φον Χάιν / Αλεξάνδρα ΚοσμάClick And Donate Χαμόγελο Του Πεδιού