Λέσβος: Κλείνει ένας από τους λίγους ασφαλείς και αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης

Λέσβος: Κλείνει ένας από τους λίγους ασφαλείς και αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης

Τουλάχιστον 50 άτομα μεταφέρθηκαν σήμερα στον καταυλισμό Μόρια 2.0.

MSF

«Ο παραλογισμός στη Λέσβο φαίνεται να μην έχει όριο. Μετά το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ πριν από λίγους μήνες, τώρα η ελληνική κυβέρνηση προχωράει με το κλείσιμο του καταυλισμού Καρά Τεπέ 1, ένα από τα λίγα μέρη που εξακολουθούν να παρέχουν κάποια αξιοπρέπεια και ασφάλεια σε ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη Λέσβο», λέει η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια του ελληνικού γραφείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Τουλάχιστον 50 άτομα μεταφέρθηκαν σήμερα στον καταυλισμό Μόρια 2.0.»

Ένας από τους νέους ασθενείς μας με προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσίασε υποτροπή όταν η οικογένειά του ενημερώθηκε για το κλείσιμο του καταυλισμού και τώρα υποφέρει από λιποθυμικά επεισόδια και άλλα σοβαρά συμπτώματα. Είναι καταστροφικό να βλέπουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενών μας να επιδεινώνονται, για τους οποίους ζητάμε εδώ και καιρό να μεταφερθούν από τους επιβλαβείς καταυλισμούς σε ασφαλείς και αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης, επειδή αναγκάζονται να επιστρέψουν εκεί. Αυτό που συνέβη με τη δομή του ΠΙΚΠΑ και αυτό που συμβαίνει τώρα με το Καρά Τεπέ 1 είναι σκληρό και παράλογο.

Αντί να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης, η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση απλώς μετέφεραν τους ανθρώπους σε επιβλαβείς καταυλισμούς που αντιγράφουν τη Μόρια. Καλούμε τις ελληνικές αρχές και την ΕΕ να σταματήσουν αυτήν την τρέλα. Σταματήστε να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους σαν αριθμούς και μεταφέρετέ τους σε ασφαλείς χώρους διαβίωσης τώρα.

Μια αναδρομή:

To Καρά Τεπέ 1 δημιουργήθηκε το 2015, με στόχο την αποσυμφόρηση του λιμανιού της Λέσβου από τις εκατοντάδες αφίξεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο που ανέμεναν την καταγραφή τους. Ο Δήμος Λέσβου παρείχε σκηνές και παραχώρησε τη χρήση του πρώην εκπαιδευτικού πάρκου οδηγών στην περιοχή Καρά Τεπέ. Ο χώρος σχεδιάστηκε αρχικά για να φιλοξενήσει 300-400 άτομα. Μόνο το καλοκαίρι του 2015, αυτός ο καταυλισμός φιλοξένησε 2.000 – 5.000 ανθρώπους.

Τον Ιούλιο του 2015, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να παρέχουν ιατρική περίθαλψη μέσω μιας κινητής μονάδας στους ανθρώπους που διέμεναν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Σταδιακά, ένας αριθμός βελτιώσεων άρχισαν να υλοποιούνται με την υποστήριξη τοπικών ομάδων εθελοντών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και της Ύπατης Αρμοστείας.

Μετά τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας το 2016, ο καταυλισμός άρχισε να δέχεται ευάλωτα άτομα από τον κλειστό καταυλισμό της Μόριας. Από τότε το Καρά Τεπέ 1 αποτελεί έναν εναλλακτικό χώρος διαμονής για ευάλωτους ανθρώπους, οι οποίοι έπρεπε να μετεγκατασταθούν για λόγους ασφάλειας από τη Μόρια. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2017, 2018 και 2019, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν δράσεις προώθησης της υγείας εντός του καταυλισμού, ενώ μαζί με τη δομή του ΠΙΚΠΑ, αυτός ο καταυλισμός ήταν συχνά το μόνο μέρος που παρείχε αξιοπρεπές συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες στο νησί.

Το Καρά Τεπέ 1 θεωρήθηκε ένας πρότυπος καταυλισμός στην Ελλάδα και παρείχε μια σειρά υπηρεσιών και δραστηριοτήτων στους διαμένοντες. Σήμερα με χωρητικότητα περίπου 1.000 ατόμων, φιλοξενούσε περίπου 600 άτομα. Μεταξύ των ανθρώπων που θα μεταφερθούν στην κόλαση του καταυλισμού Μόρια 2.0, υπάρχουν οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, άτομα με σοβαρές αναπηρίες, άτομα που μεταφέρθηκαν εκεί όταν έκλεισε η δομή του ΠΙΚΠΑ και άτομα που μεταφέρθηκαν λόγω των συνθήκων σωματικής ή ψυχικής υγείας μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας.

 

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ