Μαζική καταστροφή από τη μεγάλη φωτιά στους καταυλισμούς του Cox's Bazar στο Μπαγκλαντές

Μαζική καταστροφή από τη μεγάλη φωτιά στους καταυλισμούς του Cox's Bazar στο Μπαγκλαντές

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στους καταυλισμούς του Cox’s Bazar στο Μπαγκλαντές όπου ζουν περίπου 900.000 πρόσφυγες.

MSF

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 560 άτομα τραυματίστηκαν και έως 10.000 οικογένειες (πάνω από 45.000 άτομα) έχουν εκτοπιστεί. Ωστόσο, ο τελικός απολογισμός παραμένει άγνωστος μέχρι στιγμής.

Η κλινική Balukhali των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά. Ευτυχώς, όλοι οι ασθενείς και το προσωπικό απομακρύνθηκαν εγκαίρως από την κλινική. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φρόντισαν 11 άτομα που τραυματίστηκαν από τη φωτιά στο νοσοκομείο Kutupalong και στο νοσοκομείο πάνω στο λόφο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη πυρκαγιά που ξέσπασε στον καταυλισμό τους τελευταίους μήνες, καταστρέφοντας τη ζωή πολλών προσφύγων Ροχίνγκια που ζουν εκεί. Οι σκηνές τους είναι χτισμένες με προσωρινά και σαθρά υλικά, πράγμα που σημαίνει ότι στους πυκνοκατοικημένους καταυλισμούς του Cox’s Bazar, η φωτιά εξαπλώνεται γρήγορα. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την μειωμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, την αυξημένη βία και τις ανεπαρκείς βασικές συνθήκες διαβίωσης.

Οι συνέπειες της πυρκαγιάς στην κοινότητα δεν έχουν ακόμη φανεί.  Δεν είναι απολύτως σαφές πόσες σκηνές, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και άλλες υποδομές έχουν καταστραφεί. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την κοινότητα των Ροχίνγκια, που υπέφεραν τις συνέπειες από την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς- με μειωμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και άλλες ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Οι Ροχίνγκια δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Μυανμάρ με ασφάλεια και αξιοπρέπεια και εξαρτώνται πλήρως από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στις ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων Ροχίνγκια και των ευάλωτων κοινοτήτων του Μπαγκλαντές και να αντιμετωπίζουν τα κενά στην υγειονομική περίθαλψη στην περιοχή Kamrangirchar της Ντάκα. Oι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επικεντρώνονται στη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης και της πρόσβασης των Ροχίνγκια σε αυτή. Παρέχουν επείγουσα και εντατική φροντίδα, παιδιατρική, μαιευτική, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, καθώς και θεραπεία για θύματα σεξουαλικής βίας και για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. Το 2019 διένειμαν 388.000 κυβικά μέτρα νερό χλωριωμένου νερού, έκαναν 556.300 ιατρικές επισκέψεις, 27.700 ατομικές συνεδρίες ψυχικής υγείας και βοήθησαν στη γέννηση 3.400 παιδιών.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ