Ολοκληρώθηκε η ευρείας κλίμακας επιχείρηση προ-καταγραφής στην ηπειρωτική Ελλάδα

© UNHCR/Roland Schönbauer

Μια οικογένεια Σύρων κατά την προ-καταγραφή σε ένα από τα ειδικά κέντρα που είχαν τεθεί σε λειτουργία προσωρινά γι αυτό το σκοπό

 

 

 

 

 

    

 

 

   

Κοινό Δελτίο Τύπου/Ανακοίνωση

    Ολοκληρώθηκε η ευρείας κλίμακας επιχείρηση προ-καταγραφής

στην ηπειρωτική Ελλάδα

Αθήνα, 1 Αυγούστου 2016

Η Υπηρεσία Ασύλου ανακοινώνει ότι η επιχείρηση για την προ-καταγραφή αιτημάτων διεθνούς προστασίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω των ειδικών κέντρων προ-καταγραφής που είχαν τεθεί σε λειτουργία προσωρινά γι αυτό το σκοπό, έχει τελειώσει.

Όσοι δεν κατάφεραν να προ-καταγραφούν ακόμα, κι επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου, μπορούν να το κάνουν, κανονίζοντας το ραντεβού για την καταγραφή, κατά προτίμηση, μέσω Skype. Δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων το επιθυμούσαν έχει πλέον προ-καταγραφεί, η πρόσβαση στο σύστημα του Skype θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. 

Όσοι έχουν ήδη  προ-καταγραφεί θα λάβουν σύντομα ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό (SMS) με την ημερομηνία και το μέρος του επόμενου ραντεβού τους με την Υπηρεσία Ασύλου προκειμένου να υποβάλουν το αίτημά τους, μεταξύ άλλων και για οικογενειακή επανένωση ή μετεγκατάσταση.

Η διαδικασίας της προ-καταγραφής, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου από την Υπηρεσία Ασύλου και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Μέσω αυτής της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, χορηγήθηκε η κάρτα αιτούντος άσυλο σε χιλιάδες ανθρώπους. Η κάρτα αυτή τους επιτρέπει να διαμένουν νόμιμα στη χώρα και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Σύντομα θα δημοσιευτούν αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από τη διαδικασία της προ-καταγραφής.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προ-καταγραφή (στα αγγλικά):

          Τι ακολουθεί: μετά την προ-καταγραφή

          Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την προ-καταγραφή

          Στατιστικά στοιχεία (μέχρι τις 5 Ιουλίου 2016)

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες