Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi καλεί για περισσότερη αλληλεγγύη προς την Ιταλία

© UNHCR/Medea Savary

Πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν από την ιταλική Ακτοφυλακή συνομιλούν με ένα μέλος του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας που τους παρέχει βοήθεια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ταυτοποίησης και ιατρικού ελέγχου στο λιμάνι της Κατάνια. Ιταλία, Μάιος 2017

«Αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας στην Ιταλία είναι μια τραγωδία. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, 12.600 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στις ακτές της Ιταλίας και εκτιμάται ότι 2.030 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από την αρχή του έτους.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η διάσωση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Έχει κρίσιμη σημασία η έρευνα και διάσωση στη θάλασσα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η ιταλική Ακτοφυλακή και κυβερνητικές αρχές. Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του καλοκαιριού και χωρίς συλλογική δράση το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι ακόμα περισσότερες τραγωδίες στη θάλασσα.

Η Ιταλία, στο βαθμό που της αναλογεί, υποδέχεται τους ανθρώπους που διασώζονται παρέχοντας άσυλο σε εκείνους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να ενδυναμωθούν. Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μόνο ένα πρόβλημα της Ιταλίας. Πρόκειται πάνω απ΄ όλα για ένα ζήτημα διεθνούς σημασίας, που χρειάζεται μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση.

Ιδιαίτερα, η Ευρώπη θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο ενεργή συμμετοχή, υιοθετώντας άμεσα ένα σύστημα κατανομής, αυξάνοντας τη δράση της εκτός των Ευρωπαϊκών συνόρων, και ενισχύοντας τις νόμιμες οδούς εισδοχής. Η αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας κρίσης θα πρέπει όμως να συνδυαστεί και με ευρύτερες προσπάθειες από όλους όσοι εμπλέκονται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που βρίσκονται πίσω από τις μεταναστευτικές ροές, να υπάρξει αποτελεσματικότερη προστασία για τους ανθρώπους που διέρχονται σύνορα και να αντιμετωπιστεί η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων».


Ιστορικό

Συνολικά, 83.650 άνθρωποι έχουν φτάσει από την αρχή του χρόνου δια θαλάσσης στην Ιταλία, αριθμός που αντιπροσωπεύει μια αύξηση περίπου 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε ολόκληρη τη χώρα είναι διαθέσιμές περίπου 200.000 θέσεις φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά σχεδόν όλες είναι πλήρεις.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που φτάνουν, βρίσκονται άτομα που έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα και υποστήριξη. Υπάρχει μια ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των αφίξεων ασυνόδευτων παιδιών και των θυμάτων σεξουαλικής και έμφυλης βίας. Πολλοί από τους ανθρώπους που φτάνουν έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα όπως εκβιασμούς, απαγωγές, σεξουαλική βία και κακοποίηση στη χώρα καταγωγής τους αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη.

Ο αριθμός των ασυνόδευτων και των χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών αυξήθηκε κατά 109% μεταξύ του 2015 και του 2016 φθάνοντας τα 25.846 παιδιά στα τέλη του προηγούμενου έτους.

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες