Παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την επιδημία του κορονοϊού COVID-19

«Στις 14 Φεβρουαρίου, τα κρούσματα της νόσου COVID-19 είχαν ξεπεράσει τις 64.000, με το 99% να εντοπίζεται στην Κίνα» λέει ο Χερτ Φέρντονκ, Συντονιστής επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη νόσο COVID-19. «Ο ιατρικός προστατευτικός εξοπλισμός είναι ζωτικής σημασίας. Έτσι, θέλουμε να συμβάλουμε στην υποστήριξη των εργαζομένων υγείας πρώτης γραμμής με την εξειδικευμένη προστασία που χρειάζονται για να εργάζονται με ασφάλεια σε μια επιδημία τέτοιας κλίμακας.»

Το υλικό, βάρους 3,5 τόνων, αποστέλλεται από την MSF Supply, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, μέσω της Hubei Charity Federation στο νοσοκομείο Τζινγιντάν της Ουχάν, ένα από τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της περίθαλψης των ασθενών της νόσου COVID-19.

García Arjona/MSF

 

Στα τέλη Ιανουαρίου, μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην εκπαίδευση υγείας για ευάλωτα άτομα. Η συμμετοχή της κοινότητας αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της αντιμετώπισης κάθε επιδημίας. Το πρόγραμμα στο Χονγκ Κονγκ εστιάζει στις ομάδες που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές ιατρικές πληροφορίες, όπως οι οικονομικά ασθενέστεροι. Η ομάδα απευθύνεται επίσης σε όσους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου εάν μολυνθούν, όπως οι ηλικιωμένοι.

«Οι ομάδες μας έχουν πραγματοποιήσει ήδη συνεδρίες πρόσωπο με πρόσωπο με οδοκαθαριστές, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, και άτομα με προβλήματα όρασης τις τελευταίες εβδομάδες» λέει η Κάριν Χούστερ, υπεύθυνη για το πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Χονγκ Κονγκ. «Προσφέρουμε έγκυρες και τεκμηριωμένες ιατρικές πληροφορίες, αλλά ακόμη πιο σημαντικό ίσως είναι ότι είμαστε εκεί για να ακούσουμε και να απαντήσουμε στις πολλές ερωτήσεις που έχει δημιουργήσει αυτή η νέα νόσος. Συχνά ο φόβος μεταδίδεται πιο γρήγορα από έναν ιό, γι’ αυτό βασικό μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να διαχειριστούν το στρες και το άγχος τους.»

Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν μια δωρεά ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού βάρους ενός τόνου στην οργάνωση St John Ambulance του Χονγκ Κονγκ, για να τη βοηθήσουν να συνεχίσει τη λειτουργία της μέχρι να μπορέσει να ανανεώσει τα αποθέματά της. Το προσωπικό της οργάνωσης μεταφέρει ασθενείς υψηλού κινδύνου, επομένως είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι διαθέτει την εξειδικευμένη προστασία που χρειάζεται για να εργάζεται με ασφάλεια.

Σε άλλες χώρες όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι ομάδες της οργάνωσης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιδημίας της νόσου COVID-19. Σε πολλές χώρες, κυρίως στη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι σε επαφή με τις υγειονομικές αρχές και προσφέρουν υποστήριξη σε περίπτωση που χρειαστεί. Αυτό περιλαμβάνει εκπαίδευση των εργαζομένων υγείας στα μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων, καθώς και εκπαίδευση υγείας για ευάλωτα άτομα και ομάδες υψηλού κινδύνου, παρόμοια με τις δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα το 2003 στη διάρκεια της επιδημίας του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), που οφειλόταν σε έναν παρόμοιο τύπο κορονοϊού.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ