Ψυχρή αλυσίδα: Το σωτήριο ταξίδι ενός εμβολίου

Ψυχρή αλυσίδα: Το σωτήριο ταξίδι ενός εμβολίου

Πώς μεταφέρονται τα εμβόλια που σώζουν ζωές τα οποία πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες, μέσα από ζούγκλες ή ερήμους, για να φτάσουν σε απομακρυσμένες κοινότητες;

MSF

Κάθε χρόνο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εμβολιάζουν εκατομμύρια ανθρώπους για την αντιμετώπιση επιδημιών ιλαράς, μηνιγγίτιδας, διφθερίτιδας, κοκκύτη και κίτρινου πυρετού.

Όμως η μεταφορά και η αποθήκευση των εμβολίων σε μια «ψυχρή αλυσίδα» στην τροπική ζέστη πολλών χωρών στις οποίες εργαζόμαστε είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά και βασικός παράγοντας χαμηλών ποσοστών ανοσοποίησης.

Τι είναι η ψυχρή αλυσίδα;

Σήμερα, σχεδόν όλα τα εμβόλια πρέπει να διατηρούνται σταθερά σε θερμοκρασία 2-8 °C από τη στιγμή που παρασκευάζονται μέχρι να φτάσουν στους παραλήπτες. Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου μπορεί να επηρεαστεί εάν, για παράδειγμα, εκτεθεί σε μεταβολές θερμοκρασίας. Η διατήρηση όμως μιας συνεχούς ψυχρής αλυσίδας σε περιοχές με περιορισμένα μέσα όπου η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι αναξιόπιστη, ή ακόμη και ανύπαρκτη, δεν είναι εύκολη.

Η οργάνωση GAVI Alliance, που υποστηρίζει τη διάθεση νέων εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκτιμά ότι οι μισές δομές υγείας στις φτωχότερες χώρες δεν έχουν καθόλου ρεύμα, ενώ μόνο το 10% έχουν αξιόπιστη παροχή ρεύματος.

Πώς λειτουργεί η ψυχρή αλυσίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα;

Τα εμβόλια αποθηκεύονται σε έναν ψυχόμενο χώρο στις μεγάλες αποθήκες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Στη συνέχεια μεταφέρονται με φορτηγό μέσα σε ένα ψυγείο που καλύπτεται με πάγο για το ενδεχόμενο βλάβης. Η αποστολή τους στις χώρες παρέμβασης γίνεται με αεροπλάνο και από εκεί μεταφέρονται σε κάθε χώρα σε ψυχόμενο χώρο στις αποθήκες της οργάνωσης. Για να φτάσουν στα σημεία εμβολιασμού τοποθετούνται σε φορητά ψυγεία, τα οποία μπορεί να μεταφερθούν ακόμη και με μοτοσικλέτες ή και με τα πόδια αν οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι με το αυτοκίνητο, κυρίως λόγω λάσπης.

                                

                               

Οι εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού απαιτούν τη μεταφορά εκατοντάδων ή χιλιάδων φιαλιδίων μέσα σε φορητά ψυγεία γεμάτα με παγοκύστες.

Αν οι εκστρατείες εμβολιασμού μπορούσαν να απαλλαγούν από αυτές τις απαιτήσεις, τα πράγματα θα ήταν αρκετά ευκολότερα για τις ομάδες μας, που συχνά είναι αναγκασμένες να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις μεταφέροντας στα χέρια τα φορητά ψυγεία με τα εμβόλια μέχρι να φτάσουν στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμπληρώνουν φέτος 50 χρόνια διεθνούς δράσης σε εστίες πολέμου, σε χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές και σε περιοχές που μαστίζονται από επιδημίες. To 2019 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εμβολίασαν 1.129.794 ανθρώπους κατά της ιλαράς και 169.199 κατά της μηνιγγίτιδας.

Κάνε τη δωρεά σου και βοήθησέ μας να φτάσουμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη που υπάρχει ανάγκη: Κάνε μια μηνιαία δωρεά

Θέλω να κάνω δωρεά κάθε μήνα

 

Μπορείς επίσης να γίνεις Σταθερός Υποστηρικτής

► Μέσω πάγιας εντολής στην τράπεζά σου.

Κατέβασε την ειδική φόρμα και στείλε την συμπληρωμένη στο donors@msf.gr για να ενεργοποιηθεί η εντολή σου.Κάνε μια δωρεά

Θέλω να κάνω μια απλή δωρεά

Μπορείς να κάνεις επίσης μια δωρεά μέσω web banking ή μέσω τράπεζας

Αν έχεις κωδικό υποστηρικτή, σημείωσέ τον στην αιτιολογία της κατάθεσης για να σου στείλουμε την απόδειξη. Αν είσαι νέος υποστηρικτής ή δεν θυμάσαι τον κωδικό σου, συμπλήρωσε αυτή τη φόρμα.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: IBAN GR 3601 1008 0000 0008 0480 84795      SWIFT CODE: ETHNGRAA

ALPHA BANK: IBAN GR09 0140 1040 1040 0278 6014 420                  SWIFT CODE: CRBAGRAAXXX

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: IBAN GR96 0172 0110 0050 1101 3626 464      SWIFT CODE: PIRBGRAA

EUROBANK: IBAN GR50 0260 2150 0004 1010 0065 050                     SWIFT CODE: EFGBGRAA

Εξαργύρωσε πόντους των καρτών Alpha Bank

Μπορείς να πραγματοποιήσεις τη δωρεά σου εξαργυρώνοντας πόντους που έχεις συγκεντρώσει από το Πρόγραμμα Bonus της Alpha Bank με ένα τηλεφώνημα στο 210 326 0000 ή online στο www.alphabonus.gr/philanthropyredemption.

 

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ