Όχι άλλο σημαίνει όχι άλλο: Σταματήστε να εγκλωβίζετε ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά

Όχι άλλο σημαίνει όχι άλλο: Σταματήστε να εγκλωβίζετε ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά

Μυτιλήνη / Αθήνα / Βρυξέλλες, 08 Οκτωβρίου 2020 – Ένα μήνα μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, και παρά τις δημόσιες υποσχέσεις των Επιτρόπων της ΕΕ ότι δεν θα υπάρξουν «άλλες Μόριες», περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες στον νέο καταυλισμό στη Λέσβο.

Enri CANAJ/Magnum

Χιλιάδες ακόμη, συμπεριλαμβανομένων 7.000 παιδιών, συνεχίζουν να ζουν σε άλλoυς καταυλισμούς, χωρίς αξιοπρέπεια και ασφάλεια, στα νησιά του Αιγαίου.

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υπογράψει εκκλήσεις που καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να μεταφέρουν τους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά και να τερματίσουν τις πολιτικές εγκλωβισμού που έχουν προκαλέσει αυτόν τον κύκλο ταλαιπωρίας και κακοποίησης. Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες και συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα αιτήματα και απεναντίας επιβεβαιώνει την εμμονή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών στις ίδιες πολιτικές που πυροδότησαν τις πυρκαγιές.

Ο νέος καταυλισμός στη Λέσβο θυμίζει τη δυστυχία που χαρακτήριζε τον καταυλισμό της Μόριας: άνδρες, γυναίκες και παιδιά κοιμούνται σε σκηνές, δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και γίνεται διανομή φαγητού μόνο μία φορά την ημέρα. Οι γονείς πλένονται  και κάνουν μπάνιο τα παιδιά τους στη θάλασσα, δεν υπάρχουν ντους και οι διαθέσιμες χημικές τουαλέτες είναι πολύ περιορισμένες. Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε βιαστικά σε ένα πρώην πεδίο βολής δίπλα στη θάλασσα και είναι εκτεθειμένος σε όλα τα στοιχεία της φύσης: πλησιάζει ο χειμώνας και ο καταυλισμός δεν θα αντέξει τις επικείμενες βροχές και καταιγίδες. Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο την πανδημία COVID-19, αλλά είναι αδύνατο για τους ανθρώπους που διαμένουν στον νέο καταυλισμό να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, όπως η φυσική απόσταση.

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που ζουν σε άλλα hotspots της ΕΕ στη Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο είναι επίσης εγκλωβισμένοι και συνωστίζονται σε απάνθρωπες συνθήκες. Στην Κω, οι νέες αφίξεις μπαίνουν αυτόματα σε καθεστώς κράτησης από τον Ιανουάριο. Στον καταυλισμό της Σάμου, 4.314 άνθρωποι ζουν μέσα και γύρω από έναν χώρο που έχει σχεδιαστεί για 648 άτομα. Υπάρχουν περισσότερα από 90 θετικά περιστατικά COVID-19, αλλά δεν υπάρχει επαρκές σχέδιο ιατρικής παρέμβασης.

Τίποτα δεν φαίνεται να δείχνει ότι το μοντέλο εγκλωβισμού που δημιούργησε αυτές τις επαναλαμβανόμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης τα τελευταία πέντε χρόνια τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αντίθετα, το Σύμφωνο Μετανάστευσης φαίνεται να εδραιώνει τις ίδιες τις πολιτικές που έχουν προκαλέσει χρόνια ανθρώπινου πόνου στα νησιά. Αντικατοπτρίζει την αποτυχημένη προσέγγιση εγκλωβισμού που εφαρμόζει η ΕΕ στα νησιά του Αιγαίου, επεκτείνει τις υποχρεωτικές διαδικασίες στα σύνορα και προσανατολίζεται ανοιχτά προς την αποτροπή και την επιστροφή των ανθρώπων παρά στην ανθρώπινη υποδοχή και προστασία.

Αρκετά. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να αποσυμφορηθούν επειγόντως τα νησιά και να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε ασφαλή και αξιοπρεπή καταλύματα, με έμφαση στη μετεγκατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προτρέπουμε τους ηγέτες της ΕΕ να σταματήσουν εδώ και τώρα τον εγκλωβισμό των ανθρώπων στα ελληνικά νησιά και να εγκαταλείψουν τις προτάσεις για τη δημιουργία δομών στα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όχι άλλο σημαίνει όχι άλλο.

Υπόγραψε κι εσύ την έκκληση ΕΔΩ και ένωσε τη φωνή σου μαζί μας

Αυτή η ανακοίνωση είναι μια κοινή πρωτοβουλία των: Europe Must Act, Help Refugees, Legal Center Lesvos, Lesvos Solidarity, Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Refugee Rights Europe και Still I Rise, που έχουν οδηγήσει σε πανευρωπαϊκή κινητοποίηση από τις πυρκαγιές στον καταυλισμό της Μόριας στις 8 Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα, η πρωτοβουλία έχει εξελιχθεί σε μια άνευ προηγουμένου συμμαχία 450 οργανισμών, δικτύων, ομάδων και πολιτικών, ενώ πάνω από 165.000 άτομα έχουν υπέγραψαν την έκκληση.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ