Αφγανιστάν: Απαράδεκτη τυφλή επίθεση σε εγκύους και μωρά

Θρηνούμε την απώλεια αρκετών ασθενών, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας συνάδελφός μας από το ντόπιο προσωπικό. Προς το παρόν  και δεδομένης της διάχυτης ανασφάλειας που επικρατεί, η ιατρική μας ομάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να  να συνεχιστεί η  φροντίδα των  νεογέννητων στη μαιευτική κλινική, διασφαλίζοντας παράλληλα  την απαραίτητη περίθαλψη ασθενών   και τραυματιών, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη στο προσωπικό και  κάθε δυνατή στήριξη σε όσους έχουν χάσει κοντινούς τους ανθρώπους.

Την ώρα που η επίθεση βρισκόταν σε εξέλιξη, μια γυναίκα γέννησε το μωρό της. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους.

Το προσωπικό μας, μαίες, γιατροί, καθαριστές, νοσηλευτές, μάγειρες, φύλακες και διοικητικό προσωπικό παρέχουν ανεκτίμητες υπηρεσίες σε γυναίκες που χρειάζονται μαιευτική φροντίδα, και ειδικά σε περιπτώσεις περίπλοκων τοκετών.

Προς το παρόν, οι ιατρικές δραστηριότητες στη μαιευτική κλινική του Dasht-e-Barchi αναστέλλονται, αλλά  η λειτουργία της κλινικής δεν  σταματά. Οι ασθενείς απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στα γύρω νοσοκομεία και το προσωπικό μεταφέρθηκε σε  ασφαλές σημείο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκφράζουν σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε την αλληλεγγύη τους προς τον αφγανικό  πληθυσμό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν το 2014 τη μαιευτική κλινική χωρητικότητας 55 κλινών στο νοσοκομείο Dasht-e-Barchi. Από την αρχή του χρόνου, γεννήθηκαν 5.401 μωρά  ενώ  524 μωρά υποβλήθηκαν σε θεραπεία στη νεογνική μονάδα και στη μονάδα εντατικής μαιευτικής φροντίδας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να εργάζονται για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν το 1980, αλλά διέκοψαν τις δράσεις τους μεταξύ 2004 και 2009 μετά τη δολοφονία πέντε εργαζομένων της οργάνωσης στην επαρχία Badghis. Το 2019,  οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούσαν επτά προγράμματα σε έξι επαρχίες της χώρας και πραγματοποίησαν περισσότερες από 100.000 εξωτερικές επισκέψεις, υποστήριξαν τη διεξαγωγή άνω των  60.000 τοκετών  και πραγματοποίησαν σχεδόν 10.000 χειρουργικές παρεμβάσεις. Για τις δράσεις τους  στο Αφγανιστάν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν δέχονται χρηματοδότηση από καμία κυβέρνηση. Αντίθετα η οργάνωση στηρίζεται εξ’ολοκλήρου σε ιδιωτικούς πόρους.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ