Αφγανιστάν, Helmand: Στο ταξίδι διαφυγής επικρατούσε ο φόβος

Αφγανιστάν, Helmand: Στο ταξίδι διαφυγής επικρατούσε ο φόβος

Στις αρχές Μαΐου, ξέσπασαν πολύ έντονες μάχες γύρω από την πόλη Lashkar Gah, στην επαρχία Helmand στο Αφγανιστάν.

MSF/Tom Casey

Το κύριο νοσοκομείο τραύματος της πόλης έπρεπε να επικεντρωθεί στα πιο κρίσιμα περιστατικά, με άλλους ασθενείς να παραπέμπονται στο νοσοκομείο Boost που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Σε μια εβδομάδα, οι ομάδες μας περιέθαλψαν 93 τραυματίες  πολέμου, τους 53 στις 3 και 4 Μαΐου μόνο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν ανθρώπους για τραύματα από σφαίρες και θραύσματα. Σήμερα, μετά από μια μικρή ανάπαυλα λόγω της γιορτής Eid, οι μάχες συνεχίζονται και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν και πάλι τραυματίες πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια, η νότια επαρχία Helmand είναι μια από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Αφγανιστάν, με τη βία να σημειώνει έξαρση τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Ασθενείς, φροντιστές και προσωπικό περιγράφουν χαοτικές σκηνές από τις πρώτες 48 ώρες της βίας. Καθώς οι άνθρωποι διέφευγαν, μερικοί τραυματίστηκαν από διασταυρούμενα πυρά.

Από τις 3 Μαΐου πολλοί άνθρωποι κατέφυγαν στην πόλη Lashkar Gah αφήνοντας πίσω τους τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους. Οι δίοδοι διαφυγής μπλοκαρίστηκαν και ορισμένοι αναγκάστηκαν να κάνουν μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι. Οι συγκρούσεις και τα ζητήματα πρόσβασης καθιστούσαν πολύ πιο δύσκολη την αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν είτε να περιμένουν μέχρι να σταματήσουν οι μάχες είτε να πάρουν το ρίσκο και να ταξιδέψουν στην πόλη. Οι ασθενείς ανέφεραν ότι οι γέφυρες είχαν καταστραφεί, δυσχαιρένοντας ακόμη περισσότερο την πρόσβαση. Παρά την εισροή τραυματισμένων από τον πόλεμο, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στο νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μειώθηκε. Τις τρεις πρώτες μέρες των συγκρούσεων, τα επείγοντα περιστατικά και οι εισαγωγές στο τμήμα μητρότητας μειώθηκαν κατά 20%.

Το νοσοκομείο Boost είναι το μοναδικό νοσοκομείο παραπομπής στην επαρχία και είναι ζωτικής σημασίας για όσους ζουν στο Helmand. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τα επείγοντα, τη χειρουργική μονάδα, το τμήμα εισαγωγών, το τμήμα μητρότητας, τη μονάδα νεογνολογίας, το το τμήμα εργαστηριακών εξετάσεων και ακτινολογίας, καθώς και το παιδιατρικό τμήμα που διαθέτει 82 κλίνες. Το νοσοκομείο εξυπηρετεί πληθυσμό περίπου 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων και πέρυσι παρείχε περισσότερες από 110.000 ιατρικές συνεδρίες, υποστήριξε πάνω από 17.000 τοκετούς και πραγματοποίησε περισσότερες από 4.900 χειρουργικές επεμβάσεις.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι ιατρικές ανάγκες δεν εξαφανίζονται Οι έγκυες γυναίκες, τα υποσιτισμένα παιδιά και άλλοι ασθενείς εξακολουθούν να χρειάζονται ιατρική φροντίδα, αλλά δυσκολεύονται να τη βρουν. Η βία αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων, κάποιοι χάνουν μέλη της οικογένειάς τους, τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους. Κάποιοι καταφέρνουν να φύγουν και άλλοι πάλι όχι.

Μαρτυρία

Ο Ahmadullah είναι ο θείος του 12χρονου Samiullah, ο οποίος τραυματίστηκε από όπλο στο κεφάλι την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων.

«Η περιοχή που ζει ο Samiullah, βρίσκεται ανάμεσα στο σημείο που γίνονται οι μάχες και την πόλη, κοντά σε ένα σημείο ελέγχου. Η κλινική απέχει πολύ από το σπίτι του και εκείνη την ημέρα είχε περικυκλωθεί από μαχητές.

Κανένας άνδρας δεν βρισκόταν στο σπίτι όταν πυροβολήθηκε ο Samiullah. Οι γυναίκες τον μετέφεραν σε άλλο χωριό, διασχίζοντας τη λίμνη με τα πόδια. Όταν έφτασαν στο χωριό κάποιος με μοτοσικλέτα μετέφερε τον ανιψιό μου στην πόλη.

Μία διαδρομή πέντε λεπτών διήρκεσε δυόμισι ώρες. Οι μάχες διεξάγονταν στον κεντρικό δρόμο. Κανείς δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον αυτοκινητόδρομο ή τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους, έπρεπε να πάει μέσα από τα χωράφια.

Ο Samiullah χειρουργήθηκε προκειμένου να αφαιρεθούν από το κεφάλι του μικρά τμήματα της σφαίρας. Πηγαίνει πολύ καλά σε σύγκριση με το όταν ήρθε.

Όταν βγει από εδώ θα έρθει στο σπίτι μου καθώς θα χρειαστεί να επιστρέψει στο νοσοκομείο και το σπίτι του είναι πολύ απομακρυσμένο».

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ