Λίβανος: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμμετέχουν στον εμβολιασμό ευάλωτων ομάδων κατά της COVID-19

Λίβανος: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμμετέχουν στον εμβολιασμό ευάλωτων ομάδων κατά της COVID-19

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν στις 19 Μαρτίου να εμβολιάζουν κατά της COVID-19 ηλικιωμένους και ιατρικό προσωπικό σε οίκους ευγηρίας μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Mohamad Cheblak/MSF

Μέχρι σήμερα, 1.050 άτομα έχουν εμβολιαστεί από τις κινητές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας από το Baalbeck, την κοιλάδα Bekaa, τον Νότιο Λίβανο και το όρος Λίβανος.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Λιβάνου από την έναρξη του εμβολιασμού κατά της COVID-19 για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια και των πιο ευάλωτων και σε κίνδυνο ομάδων χωρίς διακρίσεις», λέει η Julien Raickman, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Λίβανο. «Οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη είναι εκείνοι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο και ως εκ τούτου χαρακτηρίστηκαν ως μία από τις ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των λιβανικών αρχών να εγγυηθούν την πρόσβαση στον εμβολιασμό σε όλους τους ανθρώπους στο Λίβανο χωρίς καμία διάκριση.

Δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στα κέντρα εμβολιασμού, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δημιουργήσει κινητές ομάδες εμβολιασμού για να φτάσουν εκεί όπου βρίσκονται. Οι κινητές ομάδες είναι μια επιπλέον δράση στις προσπάθειες που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Τα γηροκομεία και τα κριτήρια πρόσβασης σε αυτά καθορίζονται από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Την Τετάρτη, πήγαμε στο Hôpital Psychiatrique de La Croix στην περιοχή Mount Lebanon, έναν από τους μεγαλύτερους οίκους ευγηρίας στον Λίβανο όπου στεγάζονται και φροντίζονται ηλικιωμένοι με ψυχικές ασθένειες», λέει η Tania Hachem, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Είχαμε τρεις ομάδες εκεί για να εξηγήσουμε προσεκτικά τους λόγους εμβολιασμού και τη διαδικασία. Η αλληλεπίδραση με ασθενείς και προσωπικό ήταν πολύ δυνατή. Μέσα σε μια μέρα, εμβολιάσαμε σχεδόν 400 άτομα.»

Για να μπορούν να εμβολιαστούν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν προ-εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από τις υγειονομικές αρχές: https://covax.moph.gov.lb/impactmobile/vaccine. Πριν από τον εμβολιασμό, οι κινητές μονάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν την κατάσταση προεγγραφής, καθώς και τη συγκατάθεσή τους. Τα εμβόλια παρέχονται από τις υγειονομικές αρχές.

Η πρόσβαση στα εμβόλια αποτελεί ουσιαστικό μέρος της αντιμετώπισης της πανδημίας, η οποία έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας και έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο χείλος της καταστροφής σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Εκτός από την υποστήριξη των προσπαθειών εμβολιασμού, για την αντιμετώπιση της κρίσης της  COVID-19, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετέτρεψαν προσωρινά το νοσοκομείο τους στο Bar Elias σε μονάδα COVID-19 με χωρητικότητα 20 κλινών. Επί του παρόντος, όλα τα κρεβάτια στη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένα και ο θάλαμος ασθενών έφτασε στο όριο χωρητικότητας. Στο δημόσιο νοσοκομείο του Elias Haraoui στο Zahle, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τη μονάδα εντατικής θεραπείας για περιστατικά COVID-19 και έχουν προσαρμόσει και επεκτείνει περαιτέρω τις δράσεις τους στη μονάδα έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική μεταφορά ασθενών με COVID-19. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν επίσης διαγνωστικά τεστ και δράσεις προώθησης της υγείας για την  COVID-19 σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μία διεθνής, ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική βοήθεια σε άτομα που πλήττονται από συγκρούσεις, επιδημίες, καταστροφές ή αποκλεισμό από την υγειονομική περίθαλψη. Οι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καθοδηγούνται από την ιατρική ηθική και τις αρχές της αμεροληψίας, της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ