Μια νέα δομή για πρόσφυγες στην Ελλάδα δίνει ζωή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια

© UNHCR/Christos Tolis

Ο Jumaa Alo και η οικογένειά του έφυγαν από τη Συρία κυνηγημένοι από τον πόλεμο.

Η πρώην “παιδόπολη” Αγία Ελένη ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να προσφέρει φιλοξενία σε περίπου 500 πρόσφυγες.

Ο Jumaa Alo, ένας 52χρονος Κούρδος της Συρίας από την πόλη Αφρίν, αγκαλιάζει τη γυναίκα του Nabiha. Είναι πια ασφαλείς στο καινούριο τους σπίτι στην Ελλάδα. Τα μάτια τους όμως πλημμυρίζουν με δάκρυα, στην ανάμνηση του πολέμου που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τη χώρα τους το 2011.

Το νέο τους σπίτι, στο οποίο ζουν μαζί με τους δύο γιούς τους, τον Mitan και τον Akid, τη γυναίκα του ενός, τη Zainab, και την δύο ετών εγγονή τους Silina, βρίσκεται σε μια πρώην “παιδόπολη” στην άκρη της λίμνης των Ιωαννίνων. Η οικογένεια είναι μεταξύ των πρώτων 90 κατοίκων που φιλοξενούνται στην Αγία Ελένη, την ανακαίνιση της οποίας ανέλαβε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πριν από ένα περίπου χρόνο.

Η δομή, που βρισκόταν σε κατάσταση εγκατάλειψης και παρακμής, ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεταμορφώθηκε σε έναν μοναδικό χώρο φιλοξενίας για περίπου 500 ανθρώπους, στο πλαίσιο των προσπαθειών διασφάλισης ενός πιο βιώσιμου και επαρκούς συστήματος υποδοχής από την ελληνική κυβέρνηση, που θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και περισσότερες ευκαιρίες διαμονής εντός του αστικού ιστού.

Ο Jumaa και η οικογένειά του διέφυγαν από τη Συρία στο Λίβανο το 2011, φοβούμενοι ότι ο μικρότερος γιος τους θα εξαναγκαζόταν να καταταγεί στον συριακό στρατό. Έμειναν τέσσερα χρόνια στη γειτονική χώρα,δουλεύοντας στα χωράφια και σε εργοστάσια συσκευασίας φρούτων. Αλλά η ζωή τους εκεί ήταν πολύ δύσκολη, και αφού έφτασαν στην Τουρκία, αποφάσισαν να επιχειρήσουν το επικίνδυνο ταξίδι με βάρκα προς την Ευρώπη .

Ο Jumaa και η οικογένειά του καταφθάνουν στην Αγία Ελένη. UNHCR/Christos Tolis

“Ακούγαμε πάντα ότι στην Ευρώπη όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο”, λέει ο Jumaa και προσθέτει “Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει στη Συρία”.

Έπειτα από έξι προσπάθειες, κατάφεραν με την οικογένειά του να φτάσουν στη Χίο φέτος τον Φεβρουάριο. “Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη μέρα” εξομολογείται. “Ήταν σαν να είχες μπει στον τάφο και ξαφνικά έχεις την ευκαιρία να βγείς ξανά στη ζωή”.

Η οικογένεια τώρα ονειρεύεται να ανοίξει ένα ζαχαροπλαστείο. Ο Jumaa και οι δύο γιοι του ξέρουν να παρασκευάζουν πάνω από 100 γλυκά της ανατολής. Στη Συρία, η οικογένεια είχε δύο ζαχαροπλαστεία, αλλά όπως λέει ο Jumaa “χάθηκαν, μαζί με το σπίτι μου. Δεν υπάρχει τίποτα πια για εμάς εκεί, μάς πήραν τα πάντα”.

Μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας και της συνεργαζόμενης οργάνωσης Intersos βοηθούν την οικογένεια να εγκατασταθεί στα ευρύχωρα όμορφα κτίρια από πέτρα και ξύλο, που σχεδιάστηκαν πριν από μισό και πλέον αιώνα από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δοξιάδη, γνωστό, μεταξύ άλλων, για το ότι ηγήθηκε της ομάδας που σχεδίασε την πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ.

Η Αγία Ελένη παρέχει πλήρως εξοπλισμένους χώρους διαμονής και εστίασης για τις οικογένειες που φιλοξενούνται καθώς και υπαίθριους και κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, χώρους για τα παιδιά και υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής. Οι οικογένειες μπορούν να μαγειρεύουν και να έχουν πρόσβαση στα καταστήματα της πόλης για τις προμήθειές τους, χρησιμοποιώντας τις προπληρωμένες κάρτες που χορηγεί η Ύπατη Αρμοστεία, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια σειρά από βασικές υπηρεσίες παρέχονται από την Ύπατη Αρμοστεία και τους εταίρους της, σε συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο Jumaa και η σύζυγός του, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, προσβλέπουν τώρα σε ένα καλύτερο μέλλον. Ελπίζουν επίσης ότι θα μπορέσουν να επανενωθούν και με τους άλλους τρεις γιους τους, οι οποίοι είχαν φτάσει νωρίτερα στην Ελλάδα και το αίτημά τους για μετεγκατάσταση είχε γίνει αποδεκτό από την Ολλανδία.

Ο 24χρονος γιος της οικογένειας, Mitan, είναι ευγνώμων. “Περιτριγυριζόμαστε από τόσο ζεστούς και φιλικούς ανθρώπους”, λέει χαμογελώντας και προσθέτει “Νιώθουμε καλοδεχούμενοι και ασφαλείς εδώ”.

 

  • Των: Leo Dobbs και Χρήστου Τόλη, Αγία Ελένη, Δυτική Ελλάδα

 

 

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες