Σχέδιο Dubs: ενάμιση χρόνο μετά, πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση των δύο πρώτων ασυνόδευτων παιδιών

21908955 10213497378284744 446911501 o

2016

  • Απρίλιος : Ψήφιση του άρθρου 67 του Μεταναστευτικού Νόμου της Μ. Βρετανίας που προβλέπει τη μεταφορά 3000 ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα στη Μ. Βρετανία (Πρόγραμμα DUBS).
  • Αύγουστος : Συμπληρώνονται οι πρώτες λίστες στην Ελλάδα με τα στοιχεία των ασυνόδευτων παιδιών που εμπίπτουν στα αρχικά κριτήρια του Προγράμματος DUBS.

 

2017

  • Ιανουάριος: Έγκριση των πρώτων υποθέσεων ασυνόδευτων παιδιών από την Επιτροπή Αξιολόγησης για το Βέλτιστο Συμφέρον του Παιδιού
  • Μάρτιος: Δημοσίευση νέων κριτηρίων από βρετανική κυβέρνηση, τα οποία περιορίζουν τα επιλέξιμα παιδιά για το πρόγραμμα DUBS. ΚΑΙ μείωση των θέσεων για τη μετεγκατάσταση σε 90 μόνο ασυνόδευτους ανηλίκους από την Ελλάδα έναντι των 3.000 που αρχικά είχε προβλεφθεί.
  • Οκτώβριος: Υπεγράφησαν τα Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων εκ μέρους της Ελλάδας και της M. Βρετανίας.
  • Νοέμβριος: Έγκριση εννέα υποθέσεων από την Επιτροπή Αξιολόγησης για το Βέλτιστο Συμφέρον του Παιδιού. Από τις 9 αυτές υποθέσεις οι 4 εγκρίνονται και από το Υπουργείο Εσωτερικών της Μ.Βρετανίας και έτσι ξεκινούν οι διαδικασίες οργάνωσης της μεταφοράς των ασυνόδευτων παιδιών.
  • Δεκέμβριος: Άλλες 6 υποθέσεις ασυνόδευτων ανηλίκων εγκρίνονται από την Επιτροπή Αξιολόγησης για το Βέλτιστο Συμφέρον του Παιδιού.
    14/15 Δεκεμβρίου 2017: Έπειτα από 16 μήνες αναμονής, δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι, φιλοξενούμενοι των Κέντρων Φιλοξενίας της PRAKSIS αναχώρησαν αισίως με το πρόγραμμα DUBS για τη Μ. Βρετανία. Πρόκειται για τις δύο πρώτες μετακινήσεις ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα στη Μ. Βρετανία με το πρόγραμμα DUBS. Η χαρά των παιδιών αυτών ήταν απερίγραπτη και για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό μπορούν πια να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους με αισιοδοξία. Η Ομάδα της PRAKSIS τους εύχεται καλή τύχη στο νέο τους ξεκίνημα και ευελπιστεί ότι τα όνειρα τους θα γίνουν πραγματικότητα.

Αναφορικά με την εφαρμογή του Προγράμματος DUBS, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για ταχύτερες διαδικασίες και την άμεση μεταφορά των υπόλοιπων 13 ασυνόδευτων παιδιών των οποίων οι υποθέσεις έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης για το Βέλτιστο Συμφέρον του Παιδιού. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις, φορτίζουν αρνητικά την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των ασυνόδευτων παιδιών με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάνουν την ελπίδα τους και να καταφεύγουν σε ακραίες και επικίνδυνες λύσεις. Επιπλέον, η έλλειψη σταθερών διαδικασιών και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, έχουν ως αποτέλεσμα αρκετά παιδιά που είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές λίστες είτε να ενηλικιώνονται είτε να λαμβάνουν το προσφυγικό καθεστώς στη χώρα μας γεγονός που και στις δύο περιπτώσεις, τα θέτει εκτός διαδικασίας. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών έχει ξεπεράσει τα 3.300 στην Ελλάδα, καλούμε τους αρμόδιους φορείς να αφουγκραστούν την ανάγκη και να διευρύνουν τα κριτήρια έτσι ώστε περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά να μπορούν να συμπεριληφθούν στο Πρόγραμμα DUBS.

 

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα της Guardian για το θέμα

Click And Donate PRAKSIS